Activiteiten

Geplande Activiteiten

27 & 28:maart

 

OMWILLE VAN DE MAATREGELEN VOOR HET INDIJKEN VAN HET CORONA VIRUS IS DEZE ACTIVITEIT AFGELAST.

 

= ~~~ = ~~~ =

 

RECENTE REALISATIE:

 

8:oktober

 

 Spuitmortels voor een duurzame herstelling en bescherming van beton

Op 8 oktober jl. organiseerde FEREB in samenwerking met WTCB een informatienamiddag in de Universiteit van Luik met als thema “Spuitmortels voor duurzame herstelling en bescherming van beton”.

Deze infosessie kadert in het VIS-traject “Duurzaam betonherstel”, geïnitieerd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen in samenwerking met VCB, NAV, WTCB en FEREB.

Meer dan 125 geïnteresseerden uit alle disciplines van de bouwsector (aannemers, architecten, studiebureaus, producenten) namen deel aan dit seminarie.

De 3 gastsprekers gaven toelichting bij de pathologie van betonschade, de verschillende hersteltechnieken met spuitmortels en de verschillende types van machines en pompen. 5 producenten gaven een uitgebreide demonstratie van hun producten en toepassingen.

Meer informatie over het VIS-traject van Vlaio vindt u op de website: www.duurzaam-betonherstel.be

 

Programma:

Demonstraties

BASF Master Builders Solutions presenteert MasterEmaco S 5440 RS - een snelzettende, vezel versterkte, reparatiemortel met hoge sterkte en geïntegreerde corrosie inhibitor. MasterEmaco S 5440 RS is geschikt voor structurele betonreparatie in veeleisende omgevingen, bij lage temperaturen ≥ 0°C, of waar snelle sterkteontwikkeling vereist is voor een minimale uitvaltijd en snelle voltooiing van de werken.

MC Bauchemie - Betonherstellingsmortel PCC Nafufill KM 230 (R3) en Nafufill 250 (R4) conform EN 1503-3, brandweerstand RF120 (ISO 834) Benor gekeurd. Nafufill GTS SPCC droge R4 spuitmortel conform EN 1503-3

Etex Building Performance (Promat) - Spuitmortel voor brandwerende bescherming van betonconstructies

Grouttech - Multirep R4 : Hoogwaardige kunststof gemodificeerde 1-comp minerale en vezelversterkte betonreparatiemortel die Benor gecertificeerd is  en CR800, een vezelversterkte en kunststof gemodificeerde minerale egalisatie en reparatiemortel        

Mapei - Mapeigrout T60, BENOR gecertificeerde spuitmortel voor betonreparatie.

Sika - Monotop-4400 Mic en Monotop-412 Eco, Spuitmortels voor renovatie en herstelling van rioleringen

 

Presentaties

Duurzaam betonherstel: basisbegrippen omtrent technieken voor spuitmortels voor betonherstelling - ir. Bram Dooms, Adjunct Labohoofd, Labo Betontechnologie WTCB

Beton en spuitmorteltechnieken: do’s en dont’s i.v.m. verschillende spuittechnieken, de nodige voorbereidingen, bijpassende accessoires, handige tips, …- Dries Vierendeel, MMB Machines

Procescertificatie voor verwerking van spuitmortels voor betonherstelling - Guido Van Der Borgh, FEREB vzw

 

 

                                                         

22&23:november

 

 

 

FEREB informeerde Syndici en mede-eigenaars over duurzame betonherstelling tijdens het Salon van de mede-eigendom – dat plaats vond op 22 en 23 november Brussels Expo

 

 

Syndici en mede-eigenaars worden vaak geconfronteerd met betonschade aan gevels, terrassen en kroonlijsten. Niet alleen de technische aspecten van een betonreparatie zijn belangrijk. Ook het financiële en de garanties op de uitgevoerde herstellingen behoeven aandacht.

Tijdens het Salon van de Mede-eigendom spraken heel wat syndici en mede-eigenaars ons aan omtrent betonschade aan de gevels en balkons van appartementen, gebouwd in de jaren "60 en '70.  Oorzaken hiervan zijn in de meeste gevallen te wijten aan carbonatatie, chloriden of ASR. Deze schade is niet onherstelbaar. Onze leden bieden immers een aantal kwalitatieve oplossingen aan om deze problemen grondig aan te pakken.

Vooraleer deze werken aan te vatten dient er een voorstudie te gebeuren met als doel de oorzaak, de omvang en de aard van de schade te bepalen.

Een boodschap die we meegaven aan de talrijke bezoekers.

 

  

-----------------------------

29&30:november

 

 

Op 29 en 30 november organiseerden FEREB en APPARTEMENT.TV infosessies over duurzaam betonherstel van appartementsgebouwen aan de kust.

Gebouwen langsheen onze kust zijn blootgesteld aan specifieke weersomstandigheden en lijden hierdoor meer schade o.a. door de zouten. Daarom nam FEREB in samenwerking met APPARTEMENT.TV het initiatief om een seminarie te wijden aan duurzaam betonherstel van gevels, balkons en kroonlijsten aan de kust.

Wij richtten ons hier voornamelijk tot syndici, gebouwbeheerders en mede-eigenaars maar ook aannemers, architecten en aannemers werden benaderd.

FEREB ontwikkelde voor betonherstellingen aan appartementen een totaalconcept dat moet leiden tot een kwalitatieve en duurzame herstelling.

 

Alles start vanuit een grondige diagnose of voorstudie. Dit aspect werd uitgebreid toegelicht aan de hand van een case study door Ir. Koen Gheysens van het studiebureau ABG. Zodra met de oorzaak en de omvang van de betonschade kent, kan een bestektekst worden opgemaakt en een aanbesteding worden uitgeschreven. Architect Joost Beke waarschuwde tijdens zijn presentatie voor de valkuilen bij aanbesteding.  Een gecertificeerde aannemer die werk met de juiste gecertificeerde producten is in staat om op basis van de lastenboekbeschrijving een kwalitatieve betonherstelling uit te voeren. Zodra aan alle kwaliteitseisen is voldaan en er voldoende controles tijdens de werken worden uitgevoerd, kan een betonherstelling gedekt worden door een 10-jarige garantieverzekering. Patrick Beauvois van Euracor vertelde hier meer over. Tenslotte is er het financiële luik. Aan betonherstellingen zijn vaak hoge kosten verbonden. Wim Deleenheer van Belfius gaf een overzicht van financieringen die door de banken geboden worden.

De presentaties van de verschillende sprekers vindt u op onze website:

https://www.fereb.be/index.php/nl/documenten/technische-informatie/category/187-syndics-syndici

Ter gelegenheid van dit seminarie werd een speciaal magazine uitgebracht dat u gratis bij ons kan aanvragen: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Zie een video - intervew op www.appartement.tv/infomarkt-betonherstelling